9 lipca 2014 | Autor: siradmin
Z pewnością każdemu zdarzyło się sięgnąć po coś do lodówki i stwierdzić, że produkt nie tylko brzydko pachnie, ale i źle smakuje, mimo tego, że został kupiony całkiem niedawno. Winę za taki stan rzeczy ponosi błędne przechowywanie w lodówce i nieodpowiednia segregacja. Każdy produkt spożywczy ma bowiem swoje miejsce, którego nie należy zmieniać.
Najwyższa półka
Miejsce, w którym temperatura oscyluje wokół ośmiu stopni Celsjusza. To na nią powinny trafiać między innymi:
– jogurty;
– kefiry;
– maślanki;
– mleko;
– ciasto.
Nie należy zapominać o szczelnym przykryciu opakowań, które zostały otwarte. Są to bowiem produkty, które z niezwykłą łatwością chłoną zapachy.
Półka środkowa
Na niej przechowujemy przede wszystkim:
– żółty ser;
– wędlinę;
– twaróg.
Po zakupie przekładamy je do czystego pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności. Dzięki temu przedłużymy trwałość produktów oraz nie popsujemy ich smaku.
Na tej półce możemy również przechowywać zupy i sosy.
Półka najniższa
W tym miejscu temperatura jest najniższa. Nie powinna ona przekraczać dwóch stopni Celsjusza. Z tego powodu możemy tutaj przechowywać świeże:
– mięso;
– ryby.
Układając je właśnie w tym miejscu, chronimy jednocześnie pozostałą zawartość lodówki przed wodą oraz sokami, które ściekają z wymienionych produktów.
Pod ostatnią półką znajdują się specjalne szuflady. Temperatura, która w nich panuje wynosi około dwóch stopni. Przechowujemy tutaj świeże warzywa, owoce oraz jajka, pamiętając o tym, że nie należy wkładać ich do jednego pojemnika.
Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu problemu?
Znajdź FachowcaSkontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta