11 lipca 2014 | Autor: siradmin
Niektóre modele piekarników wyposażone są w funkcję pirolizy, czyli automatycznego czyszczenia. W posiadaniu takiego urządzenia są jednak tylko nieliczne osoby. Poznajmy więc sposoby na samodzielne przywracanie czystości piekarnikowi.
Przystępując do czyszczenia piekarnika, należy pamiętać, że wymyć należy wszystkie tworzące go elementy.
GAŁKI: te wciskane utrzymamy w czystości bez żadnych trudności. Te tradycyjne w formie najlepiej umyją się przy użyciu zwykłej szczoteczki do zębów. Maczamy ją w płynie do naczyń, którego nie rozcieńczamy wodą.
DRZWICZKI: chemiczne środki czyszczące nie nadają się do mycia tego elementu. Brzydko rysują szkło, pozbawiając je estetycznego wyglądu. Zabieg najlepiej przeprowadzić przy pomocy delikatnej gąbki zamoczonej w wodzie z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Jeśli chcemy pozbyć się brzydkich smug, należy szybę wypolerować miękką ściereczką frotte spryskaną delikatnie nierozcieńczonym octem.
ŚCIANKI I RUSZT: najważniejsze elementy piekarnika, które mogą mieć kontakt z żywnością. Do ich czyszczenia nie wolno więc używać środków chemicznych. Stosujemy jedynie wodę z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Po umyciu należy rozgrzać piekarnik to temperatury około 160stopni. Po wystygnięciu ponownie przecieramy go ściereczką, ale tym razem zwilżoną samą wodą. Można zastosować pianki do grilla, które idealnie usuną stary, zapomniany brud.
DNO PIEKARNIKA: pod żadnym pozorem nie należy zeskrobywać nożem resztek jedzenia. Zniszczymy w ten sposób materiał, z którego wykonany został piekarnik. Należy je zasypać sodą oczyszczoną, skropić odrobiną czystej, letniej wody. Po upływie około dwóch godzin powstałą papkę należy delikatnie zebrać, a miejsce zabrudzenia przemyć wodą.
Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu problemu?
Znajdź FachowcaSkontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta